En kop kaffe?

Danmark er et af de lande i verden, der har en af de højeste kaffeforbrug per indbygger.

Ifølge statistikker fra 2020 drikker den gennemsnitlige dansker omkring 4-5 kopper kaffe om dagen.

Så kaffe er en vigtig del af dansk kultur og sociale interaktioner – det er næsten utænkeligt at mødes, hvis ikke det er over en kop kaffe.

Import af kaffe til Danmark begyndte i slutningen af 1600-tallet, men i lang tid var det en luksusvare, forbeholdt de rigeste. I løbet af 1800-tallet blev kaffen udbredt blandt den jævne befolkning, især på landet, og kaffedrikning blev en del af dansk kultur. Op til supermarkedernes fremkomst omkring 1960 købte man sin kaffe friskbrændt og -malet hos kaffeforretninger eller købmænd. Det samme gjaldt kaffetilsætningen, ofte fremstillet af mælkebøtter eller cikorierødder, som siden begyndelsen af 1800-tallet havde været brugt for at drøje kaffen.

Men det er en dyr fornøjelse. Sommeren 2021 nåede kaffepriserne på det globale marked det højeste niveau siden 2014, og det ser ikke ud til, at priserne falder igen foreløbigt – snarere tværtimod. Fra august 2020 til august 2021 steg prisen på Arabica-bønner med næsten 50%. Kombinationen af stigende priser på råvarer, emballage og transport har medført en drastisk prisstigning på kaffe over hele verden.

Drik en kop kaffe med din lokale guide fra Turistførerforeningen og få hele historien om Danmark, danskerne, og hvordan vi er blevet dem vi er. Hos os møder du underholdende historiefortællere, der med høj faglighed og service i særklasse giver dig den bedste version af Danmark. Find din guide på www.guides.dk

 

Photo by Madara Moroza on Unsplash