Valentinsdag – sig det med pasta

Af Liisa Fallesen

Valentinsdag forbindes ofte med romantiske middage, roser, chokolade og alskens hjerteformet isenkram, mens begejstringen over det ’Amerikaniserede pjat opfundet af blomster- og chokolade-industrien’ hos andre er til at tage og føle på.

Men hvad fejrer vi egentlig den 14. februar på Valentinsdag, og hvornår fandt den tradition vej til danskernes hjerter – og pengepunge?

Vækst og frugtbarhed

Blandt forskere er man ikke 100 % sikre på, hvordan Valentinsdag oprindeligt er opstået. Et bud går på, at dagen har rod i den gamle romerske Lupercaliafestival i februar, som egentlig havde til formål at sikre, at landbruget ville opleve vækst og frugtbarhed i det kommende år. Som en del af løjerne kunne man også opleve en slags lotteri, hvor mændene kunne trække kvindernes navne og stifte deres bekendtskab, hvilket i nogle tilfælde førte til efterfølgende ægteskab.

Kærlighedens præst Skt. Valentin

Et andet bud lyder, at dagen er opkaldt efter den katolske præst Skt. Valentin. Han levede i det tredje århundrede på en tid, hvor kejser Claudius mente, at ugifte soldater kæmpede bedst, hvorfor han forbød dem at indgå ægteskab. Men præsten trodsede dette forbud og viede fortsat soldater og deres udkårne. Desværre kom det kejseren for øre, og det endte med, at den stakkels præst blev henrettet d. 14. februar.

Kærestebrevet der blev det første Valentinskort

En anden udlægning af historien om præsten Valentin går på, at han var rejst til Rom for at yde støtte til sine forfulgte kristne trosfæller. Men i stedet blev han taget til fange. Han formåede dog at give en ung blind pige synet igen, inden han måtte lade livet. Han forelskede sig i pigen, og inden sin død sendte han hende et brev, som i givet fald vil være verdens første valentinskort.

I middelalderen nævnes Valentinsdag i et digt af den engelske poet Chaucer, og nogle mener, at det er første gang, at der laves en direkte forbindelse mellem Valentinsdag og fejring af kærligheden. I tiden herefter begynder traditionen med at sende valentinskort.

I 1800-tallet og særligt i 1900-tallet stiger begejstringen for at fejre valentinsdag i USA og England.

Hjerteformede pastaskruer

Valentinsdag fandt for alvor vej til Danmark i 1990’erne. Her kørte supermarkedskæden Netto en kampagne, hvor der blandt andet blev solgt hjerteformede pastaskruer. Det skulle blive pastaskruen uden ende, for herfra har traditionen for alvor bidt sig fast i danskerne, der i februar måned må slå sig vej gennem et virvar af alskens hjerteformede ting i rødt og lyserødt, når der skal handles ind.